keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Tunti 10

Tunnilla opettelimme geenien sijaintia, geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutusta eliön ominaisuuksiin ja dominoivia ja resessiivisiä alleeleja. Geenit sijaitsevat kromosomeissa ja geenin paikkaa kromosomissa kutsutaan lokukseksi. Perimä säilyy lähes muuttumattomana koko yksilön elinajan, mutta fenotyyppi voi muuttua ympäristötekijöiden muuttuessa. Tällaista muuttumista kutsutaan muovautumismuunteluksi ja sitä voi tapahua vain geenien asettamissa rajoissa. Dominoiva alleelli syrjäyttää resessiivisen alleelin. Samasta geenistä voi kuitenkin olla monta eri muotoa. Kaikki alleelit eivät kuitenkaan ole dominoivia tai resessiivisiä. Välimuotoisessa periytymisessä molempien alleelien vaikutus ilmenee jälkeläisessä. Yhteisvallitsevassa periytymisessä kumpikin alleeli vaikuttaa itsenäisesti. Jotkin alleelit ovat kaksinkertaisena tappavia.

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Tunti 9

Tunnilla käsittelimme sukusoluja ja niiden siirtymistä vanhemmilta jälkeläisille. Sukusolut syntyvät meioosissa. Meioosin tarkoitus on puolittaa kromosomien määrän, jotta niitä ei tulisi liikaa tuleville sukupolville.                      

     

Meioosin vähennys- ja tasausjako tuottavat neljä haploidista sukusolua. Meioosin vaiheet ovat suunnilleen samanlaiset kuin mitoosissa. Perintöaines myös järjestyy uudelleen ja näin syntyy erilaisia sukusoluja. Meioosissa voi myös tapahtua häiriöitä, jotka johtavat kromosomimutaatioon. Tunnetuin esimerkki kromosomimutaatiosta on Downin syndrooma.